Tv Diaspora

Zilele Monesei -jud. Arad

Moneasa a găzduit la sfârșitul săptămânii trecute – mai precis sâmbătă și duminică – o pleiadă de activități culturale de bună calitate. Din păcate, în prima zi vremea a fost potrivnică, nu s-a mai oprit ploaia, deci și spectatotii au fost puțini. Au fost puțini și comercianții care în condiții meteo cât de cât prielnice sunt mereu numeroși la astfel de manifestări.
Vremea rea a „rărit“ și spectatorii
Spectacolul folcloric a fost planificat a avea loc în Grădina de Vară și a avut de luptat cu vremea ploioasă; unii spectatori fideli, deși au fost nevoiți să se adăpostit sub umbrele, tot au rămas să-l urmărească și să aplaude evoluțiile artiștilor.
Spectacolul-concurs din acest an a fost la cea de-a IV-a ediție a sa, la concurs participând delegații din 11 județe: soliști vocali, instrumentiști, din mai multe categorii de vârstă. Au fost prezente opt ansam- bluri de dansuri populare naționale, 25 de soliști vocali și grupuri vocale.
Juriul a fost alcătuit din personalități, președinte fiind profesor doctor Mircea Câmpeanu din Cluj, colaborator al Facultății de Muzică din cadrul Universității „Gheorghe Dima“ din Cluj, realizator și moderator de emisiuni; Mircea Cărtisoreanu, Făget – Timiș; prof. coregraf Viorel Nistor.
Organizatori au fost Lucia Maria Neamțu – președinta Asociației Culturale „Friends Forever“ din Tg. Mureș în parteneriat cu Asociația Culturală „Tradiții Arădene“ din Arad – președinte Ilie Macovei și cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Moneasa. Prezentatoare a fost Claudia Deac.
Și-au dat concursul participanți de diferite vârste: între 6 și 10 ani, între 11 și 15 ani, între 16 și 21 de ani, din 11 județe.
Au fost premiați cu diplome și medalii: Rareș Ivanov de 9 ani, din Bihor, Borcea Cezara de 7 ani din Iacobeni și mulți alții.
După înmânarea premiilor, președintele juriului a subliniat: „avem valori care se ridică și trebuie să le dăm tot concursul pentru a putea progresa. Am văzut cu bucurie la unii concurenți costume autentice, chiar dacă au venit de departe la acest concurs. Le mulțumesc atât lor cât și celor care s-au ocupat de ei și care i-au și însoțit la acest concurs din frumoasa zonă Moneasa“. Manifestarea s-a desfășurat până în faptul serii.
Zilele Monesei
În cea de-a doua zi a activității – duminică, în deschidere, primarul comunei Moneasa – IOAN NUȚU HERBEI a adresat câteva cuvinte de suflet și de bunvenit celor prezenți, apreciind faptul că și vremea s-a îmbunătățit.
Programul zilei a doua a fost prezentat de cunoscutul Radu Moș, ca invitați fiind tot staff-ul PSD, în frunte cu cei doi deputați: Căprar și Tripa. Aceștia au fost implicați în discuții cu numeroși cetățeni prezenți, subiectele fiind legate de diferite probleme ale momentului.
Pe scenă au urcat rând pe rând: Ansamblul Tradiții Maramureșene, compus din copii și tineri cu vârste între 5 și 25 de ani; Ansamblul Druscelele – cu interpreta Roberta Tomșa; apoi au evoluat: Dorel Banci, Daniela Dudaș, Simona Brișcan, Aurel Budugan – cu Ansamblul Bizere din Aluniș, Mihaela Suciu, două tinere interprete din Bihor, programul încheindu-se cu un invitat cu totul deosebit – un artist al cântecului popular bihorean, celebrul Cornel Borza.
Extraordinara interpretare a frumoaselor și originalelor cântece ale marelui cântăreț Cornel Borza i-a făcut pe spectatori să aplaude îndelung, să iasă la joc și chiar să se prindă într-o horă… „ca-n Bihor“.
Ar mai fi de spus că în această a doua zi, atmosfera a fost mult diferită față de ziua anterioară, vremea bună favorizând artiștii dar și vânzările comercianților care au venit la această sărbătoare cu bucate alese specifice zonei dar și cu preparate obișnuite, toată lumea fiind impresionată de atmosfera creată, de curățenia din Stațiunea Moneasa dar și de buna pregătire a acestui regal de folclor românesc de la Moneasa

 

Comenteaza

Comentarii

Fii primul care comenteaza acest videoclip.

Articole asemanatoare

RSS
google.com, pub-3700030554512087, DIRECT, f08c47fec0942fa0