Tv Diaspora

Dintre toate tarile Uniunii Europene Romania investete cei mai putini bani in sistemul educational

Recentul raport Eurostat ne plaseaza pe ultimul loc la investitiile in sistemul de educatie. Aceasta situatie este paradoxala intrucat educatia este o veriga slaba in dezvoltarea durabila a Romaniei

 Nu mai putin de zilele trecute domnul Tudose, prim ministrul Romaniei, a dat un exemplu despre extraordinara gestionare a problemelor pe care o fac functionarii statului. Compara rezultatele pilonul I de pensii cu cele ale pilonului II, care gestineaza pensiile private. Probabil ca aceasta comparatie vrea sa pregateasca si alte osanale aduse functionarilor pe care-i pastoreste domnia sa.

Este amnezic insa cand se au in vizor probleme ca sanatatea si educatia populatiei.S-a stabilit ca Romania, comparativ cu celelalte tari ale UE, are cele mai mici cheltuieli pe cap de locuitor pentru sanatate. In contextul, desigur, in care romanii au cea mai mica speranta de viata in UE.In ceea ce priveste sistemul educational din Romania – de care depinde viitorul dezvoltarii durabile a tarii – tocmai s-a primit o palma informationala durabila si puternica . Eurostat a publicat pe 28.08.2017 rezulatele studiului “ How much do Member States spend on education ?” (Cat de multi bani cheltuiesc Tarile Membre pentru educatie ?). Datele se refera la anul 2015.Am simtit sentimentul invocat de Ponta in alegerile prezidentiale pe care le-a pierdut :”mandria de a fi roman”. Adica mi s-a facut pielea de gaina. Si in acest clasament Romania ocupa un onorabil ...ultim loc in

UE.Procentul din PIB alocat educatiei in Statele Membre ale UERomania cheltuieste 3,1 % din PIB pentru educatia populatiei. Tichia de magar o mai poarta : Bulgaria (3,7%), Italia (4,0%), Germania si Slovacia (4,2%), si Grecia (4,3%). La varf se afla Danemarca (7%), Suedia (6,5%) si Belgia (6,4%).Romania aloca pentru educatie 8,6% din cheltuielile publice , clasandu-se din nou, cu onoare, pe ultimul loc in UE. Spre comparatie, Suedia aloca educatiei 13% din cheltuielile publice, Portugalia aloca 12,4% si Islanda, tara asociata la UE, aloca 17,4%.

 Suma de bani alocata pe locuitor , pentru educatie  In medie, in UE se cheltuiesc 1400 euro pe cap de locuitor si pe an, pentru educatie.

In Romania se cheltuiesc 248 euro. In Bulgaria, 250 euro. In Croatia 494 euro.

Calitatea sistemului educational in Romania

 La ultimul test PISA Romania s-a clasat pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste pregatirea elevilor in sistemul national de educatie. 

Concluzii

 Aceasta situatie arata dezinteresul major al decidentilor politici romani pentru realizarea unei educatii sanatoase in tara. O sora de-a noastra, Estonia, s-a clast pe locul 3 in lume la testul PISA. Ei au inteles ca dezvoltarea tarii nu se poate face cu o populatie needucata.

Noi avem cel mai mare procent de abandon scolar dintre toate tarile UE.

Noi avem cel mai mic numar de studenti raportat la populatie, dintre toate tarile europene.

Noi avem cei mai multi tineri NEET pe cap de locuitor– fara educatie, formare profesionala si slujba – dintre toate tarile europene.

 De ce ne-am mira de aceasta situatie ? Multi oameni care ne decid destinele si ne controleaza corpurile au fost educati “pe puncte”si, probabil pe bani,in obscure universitati private. Aceste universitati vor fi revigorate de guvernul Tudose. Ce inteleg acesti oameni despre importanta educatiei ? Vorbesc bolovanos, sunt greoi, vicleni si fara scrupule. Ei fac, nu gandesc.De aceea ,am sa incerc sa ma adresez lor pe limbajul pe care l-ar intelege . O economie frustrata de o forta de munca educata si calificata decade, se prabuseste. In curand nu veti mai avea ce sa bagati in buzunar.

 

Comenteaza

Comentarii

Fii primul care comenteaza acest videoclip.

Articole asemanatoare

RSS
google.com, pub-3700030554512087, DIRECT, f08c47fec0942fa0